Streekbier-Fietstocht

Ontdek de lokale bieren van het Alphens Bierhuis op de fiets

25 September werd de eerste editie van de Alphens Bierhuis Streekbier-Fietstocht georganiseerd! Deze tocht deed vier brouwerijen aan waar uiteraard van het bier geproefd kon worden. Dit jaar (2023) wordt de tocht op zondag 11 juni georganiseerd en zal weer 4 brouwerijen aandoen. Deze keer gaat de tocht langs: brouwerij Pronck (Leiden), the Crooked Spider (Wassenaar), Uzzewuzze (Roelofarendsveen) en Brouwhuis ad Werf (Alphen ad Rijn). Daarna is de finish in biercafe De Natte in de Julianastraat in Alphen. De tocht is zo’n 60 km lang, starten kan tussen 11.00 en 12.00 uur bij de winkel. Je mag meedoen op welke fiets dan ook, de route wordt weer uitgezet d.m.v. knooppunten. Ook mag je er zo lang over doen als je wilt.

Schrijf je hier onder in!

Welke brouwerijen doen mee?

Vanaf mijn studententijd ben ik hartstochtelijk bierliefhebber en geïnteresseerd in de veelzijdige en dynamische bierwereld. Met Brouwhuis aan de Werf wil ik iets toevoegen aan het al mooie Nederlandse bierlandschap. Door brouw-workshops te faciliteren voor bierliefhebbers en door met bier-proeverijen de mogelijkheid te bieden de veelzijdige culinaire mogelijkheden van bier te ontdekken en te genieten.

Door te kiezen voor kleinschaligheid is het mogelijk om het brouwen te faciliteren als “learning by doing” door het zelf te doen, leer je het meest. Afhankelijk van wat je al weet, nemen we je mee door alle brouw stappen en maken je wegwijs. Ook het afvullen en bottelen wordt begeleid.

At Crooked Spider we aspire to brew tasty beers that are unlike any others. Or, as we like to call it: Distinctly different & exciting flavours.

We brew a big range of completely different beer styles.  We installed a new bespoke brewery in 2021 which allows us to brew without concessions.
We have our tasting room (the web) at the brewery. We would love to meet you there over a beer!

We’re a small scaled brewery from Wassenaar, led by food technologist and master brewer to be Niels Beekhuizen.
We brew tasteful beers, that are just thàt bit different from the rest.

Our brewery was set up in 2014 and after a long eventful journey we built a new facility in Wassenaar, to which our current 1500 litre brewery was delivered in 2021.

In 2013 begonnen de (toen nog) studenten Benjamin Wegman en Frans Meij met het brouwen van hun eigen bier. In klein pannetje, op het fornuis in de Leidse studentenkamer, werd enkele jaren enthousiast hobbygebrouwen. Al vlug begon deze hobby uit de hand te lopen.

Eind 2014 werd besloten een officiële brouwerij te starten. De locatie voor de brouwerij werd via creatieve- en kunstenaarsvereniging Nieuwplaatz gevonden in Nieuweroord, de voormalige zusterflat (hunkerbunker) van het LUMC. Hier werd een oud kookleslokaal omgebouwd en de allereerste 200-liter brouwketel geïnstalleerd. 

Eind 2017 werd een nieuw hoofdstuk aangebroken met de verhuizing naar het Nuon terrein in het centrum van Leiden. In het monumentale schakelhuis aan de Langegracht werd een compleet nieuwe 800 liter brouwinstallatie neergezet wat de brouwcapaciteit aanzienlijk vergrootte. De passie voor het bierbrouwen deelden de brouwers altijd al graag. In het karakteristieke pand werd gestart met georganiseerde rondleidingen en de houten Pronckbarren reden het land door naar bierfestivals en evenementen.

WIJ BROUWEN BIEREN MET EEN GOED VERHAAL

Na jaren hobbybrouwen begon het aardig te kriebelen. Al die mooie recepten door de jaren heen en zo weinig om het te laten proeven aan iedereen. Een familiefeestje, een avond met vrienden rond het vuur of het leek simpelweg wel te verdampen uit de koelkast in de schuur.

Begin 2019 leerde Bart ‘Smokkie’ van der Meer via het Brouwersgilde de Bukkers in Roelofarendsveen Rob van Beek en Onno Böcker kennen. Rob en Onno zijn neven van de familie van Siem en Rika van Ruiten en kende elkaar al. Allemaal dezelfde wens om wat meer te doen met de opgedane kennis en kunde. Niet veel later kwam Eric van der Zwet bij de groep. Als eigenaar van Studio Kordaat en speciaalbier liefhebber had hij de droom om een eigen biermerk te creëren. Als laatste voegde Bart van Rijn zich bij de groep met een bak ervaring in de horecawereld.

Uzzewuzze! Voor Veenders, door Veenders! Door het maken van mooie en unieke bieren zorgen dat een stukje dorpsgeschiedenis in leven blijft door de vele mooie verhalen van bijnamen die onze streek rijk is.


De route

Geïnteresseerd? Schrijf je hier in!