Streekbier-Fietstocht

Ontdek de lokale bieren van het Alphens Bierhuis op de fiets

25 September wordt de eerste editie van de Alphens Bierhuis Streekbier-Fietstocht georganiseerd! Deze tocht zal langs vier brouwerijen gaan waar uiteraard van het bier geproefd kan worden.

Schrijf je hier onder in!

Welke brouwerijen doen mee?

In 1646 werd er gestart met de bouw van het oudste gebouw van Hazerswoude, de kerk aan de dorpsstraat. Op het moment dat men aan de toren moest beginnen was het geld op. Om toch verder te kunnen bouwen bedacht de dominee een plan en vroeg hij de ambachtsheer van Hazerswoude om “tot laste van de tappers van iedere tonne bier twaalf stuyver te innen” om zodoende de toren verder af te kunnen bouwen.

Op nog geen 200 meter afstand van deze kerk staat het brouwlab van Martijn de Zeeuw, eigenaar en brouwmeester van Brouwerij de 12 Stuyvers. In het brouwlab worden alle bieren ontwikkeld, gebrouwen en geproefd voor ze worden uitgebracht. Omdat de brouwerij niet over eigen ketels beschikt brouwen wij zelf in de ketels van bevriende brouwers.

De Zoetermeerse Brouwerij (DZB) is opgericht door Loek Eerhart en Viresh Bachoe. In 2015 kwamen zij voor het eerst bij elkaar om in de keuken van Loek hun eerste biertje te brouwen. Loek is opgeleid tot Chemisch Technoloog en had zodoende al de kennis in huis van bierbrouwen. Na vele testbatches, proeven en finetunen is in 2016 LVR Breweries opgericht. Als huurbrouwer hebben zij bij verschillende brouwerijen in Nederland hun bier gebrouwen, zoals A-brewery in Zeist en bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Sinds 2019 werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Jovius in Nieuwegein onder toezien van Vincent Verhaar.

Met het sluiten van Brouwerij Jovius in juli 2021 besloten Loek en Viresh om het productieproces helemaal in eigen hand te nemen en hebben zij De Zoetermeerse Brouwerij B.V. opgericht. Hiermee is een langgekoesterde droom in vervulling gegaan. Daarnaast werd besloten om LVR Breweries uit te faseren en het nieuwe merk ROEM te lanceren in maart 2022.

Ofwel, lokaal en ambachtelijk gebrouwen bieren uit Zoetermeer: “van boterdorp naar bierstad”!

In 2013 begonnen de (toen nog) studenten Benjamin Wegman en Frans Meij met het brouwen van hun eigen bier. In klein pannetje, op het fornuis in de Leidse studentenkamer, werd enkele jaren enthousiast hobbygebrouwen. Al vlug begon deze hobby uit de hand te lopen.

Eind 2014 werd besloten een officiële brouwerij te starten. De locatie voor de brouwerij werd via creatieve- en kunstenaarsvereniging Nieuwplaatz gevonden in Nieuweroord, de voormalige zusterflat (hunkerbunker) van het LUMC. Hier werd een oud kookleslokaal omgebouwd en de allereerste 200-liter brouwketel geïnstalleerd. 

Eind 2017 werd een nieuw hoofdstuk aangebroken met de verhuizing naar het Nuon terrein in het centrum van Leiden. In het monumentale schakelhuis aan de Langegracht werd een compleet nieuwe 800 liter brouwinstallatie neergezet wat de brouwcapaciteit aanzienlijk vergrootte. De passie voor het bierbrouwen deelden de brouwers altijd al graag. In het karakteristieke pand werd gestart met georganiseerde rondleidingen en de houten Pronckbarren reden het land door naar bierfestivals en evenementen.

De ambachtelijke bierbrouwerij is gelegen in het prachtige Bollenstreek gebied in Zuid-Holland.

De Hillegomse brouwerij heeft een sfeervol proeflokaal dat open is op vrijdag, zaterdag en zondag. Een gezellige omgeving waar je met vrienden, collega’s, en familie kan genieten van de vele soorten bier die de brouwerij maakt. Vaak wordt er op die dagen volop in de brouwerij gewerkt zodat u door het panorama raam van het proeflokaal de productieruimte in kunt kijken, waar dan mogelijk gebrouwen of gebotteld wordt. Bij een eerste bezoek is het aardig om een rondleiding te volgen. De brouwer zal dan met veel plezier en enthousiasme vertellen over de brouwerij, de bieren en het brouwproces. 


De routes

50 km

70 km

Geïnteresseerd? Schrijf je hier in!